Termőhely: A Villányi borvidék több dűlőjéből.
Tőkék életkora: Átlag 10 év.
Tőketerhelés: 1,5 kg / tőke
Művelési mód: Ernyő művelés
Évjárat: A 2022-es év enyhe téllel és kevés csapadékkal köszönt ránk, mely következtében a rügyfakadás április elejére esett. A tavasz változékony volt. Júniusban berobbant a meleg, aszályos, forró csapadékszegény nyár következett. Az évtized legaszályosabb időszaka komoly kihívás elé állította a szőlőket. A várt csapadék augusztus végére érkezett meg, így egy igen küzdelmes szüret várt ránk. Kissé összeértek a fajták szüreti időpontjai. A korai fajtáknál szép gyümölcsös jegyekkel és alacsonyabb alkohollal találkozhatunk, míg a késői fajtáknál koncentrált ízek és magasabb alkohol várható.
Szüret: 2022. szeptember- október.
Feldolgozás + érlelés: A szüret és az erjesztés területenként és fajtánként külön történt. Bogyózást követően a lé kóracél tartályba került, ahol irányított erjesztés mellett kész borrá erjedt. Az Portugieser és a Kékfrankos tartályban míg a Kadarka nagy fahordóban került 6 hónapra. A fajták házasítás a palackozás előtt történt.
Palackozás: 2023 tavaszán palackoztuk. Készül: 5.000 palack
Kóstolási jegyzet: Pohárba kerülve is jól látszik hogy mennyire fiatal és élénk, világos bíbor színek a pohárban. Illatában is könnyedség a gyümölcsök kavalkádja érezhető némi hordós aláfestéssel. Kóstolva eszmél rá az ember hogy mi is az amit a villányi borászok szerettek volna. Izgalmas és játékos, vidám, fiatalosan pimaszul szerethető bor kerül a pohárba. Nem akar több lenni mint ami, de nem is akar.
Analitika:
Alkohol: 12,50 %
Sav: 5,2 g/l
Cukor: 1,1 g/l
Korábbi évjáratok:
GERE TAMÁS ÉS ZSOLT PINCÉSZETE
H - 7773 Villány, Diófás u. 1.
+36 72 592 009
info@geretamas.hu panzio@geretamas.hu
Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.