A palackba zárt elegancia

A palackba zárt elegancia

cart
0
Üres
 x 
A kosár üres

Hírek

Már már hagyomány, hogy a fehér gyöngyöző borunk mindig más fajtából készítjük. Így egyrészt teret engedünk a kísérletező kedvünknek, másrészt mindig valami újdonsággal tudunk meglepni a fogyasztókat.  Ezt a hagyomány követve a 2015-ös évben az Ottonel Muskotályt szemeltünk ki, melyből készítettük el ezt a kis finomságot.

Nézzük mit is ír a Wikipédia:
A muskotály a legősibb fehér szőlőfajták egyike. Számos borszőlő változata mellett csemegeszőlőként is igen kedvelt, gyakran használják mazsolának vagy készítenek belőle szőlőlét. (Ugye tudjátok hogy mi is!)
A hosszú idő alatt több mint kétszáz változatát nemesítették ki, minőségi bor termelésére azonban ezek közül mindössze négy-öt alkalmas. A szőlő cukortartalma viszonylag nagy, így melegebb éghajlatú vidéken viszonylag könnyű belőle édes bort készíteni. Népszerűségének fő oka, hogy a szőlő ízét jól visszaadja. Emellett bora lehet igen kiváló, száraz is (pikáns muskotályos zamattal).  – mint a miénk is!
1852-ben Moreau Robert angers-i kertész állította elő – valószínűleg a saszla és a saumuri muskotály (Muscat de Saumur) fajták keresztezésével. Leginkább Európában, a szőlőtermesztés északi határához közel terjedt el, mert a többi muskotálynál sokkal jobban tűri a hideget. Korán (szeptember közepén) érik, így az északi területeken kiváló reduktív borok alapja. Gondos figyelmet igényel. Fontos a szüret időpontjának megválasztás, majd a kezelés. Lassan nő. Vesszői vékonyak, elterülők. Közepesen terem. A fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött. Bogyói közepesek, a héjuk középvastag; nem rothadnak. Közepes mennyiségű cukrot és kevés savat tartalmaz. Általában a szüret utáni évben fogyasztják őket. Megfelelő klímán, későn szüretelve, figyelemre méltó botrytises borokat állítanak elő belőle. Borai intenzíven parfümös (narancsvirág) illatúak.

Akkor nézzük mit is rejt a palack:

A pohárban intenzív, határozott illat fogad. A virágos rét, a zöldhúsú gyümölcsök elegáns játéka és az édeskés illat egy üde színfoltot csempész be mindennapunkba. Ízekben marad az édes érzet, de a virágos jegyek veszik át a főszerepet, melyet a fehérhúsú gyümölcsök bolondítanak meg. Fiatalos, friss és fajtajelleges a korty. Szép savgerinc és az alacsony alkohol könnyen megszerethetővé teszi Comis-unkat.

Comis- gyöngyöző fehérbor - boradatlap

A gyermekekre gondolva 2015-ben a Természetes szőlőlevünk is ebből a fajtából készítettük. 

Ajánlataink

Pihentető hétköznapok Villányban

Kellemes séták, borospincék hangulata és sok finom villányi bor kóstolása… ez vár Önre, ha ezt...

BorZsongás 20.24

A tavasz első fesztiválja nem is lehetne más, mint a BorZsongás. Egy könnyed, laza, kötetlen...

Márton napi Vigadalom 2023

„ Aki Márton napján új bort nem iszik, egész évben szomjazik !”

Elérhetőség

GERE TAMÁS ÉS ZSOLT PINCÉSZETE
H - 7773 Villány, Diófás u. 1.
+36 72 592 009
info@geretamas.hu panzio@geretamas.hu

Bővebben

Klubkártya

Klubkártya

Csatlakozz hozzánk

Bővebben

Virtuális séta

Virtuális séta

Nézz körül nálunk

Bővebben